Europaranking herr

Dag 6 - Söndag 23/3
Till startlistan och resultat
           Till Livetiming

Herrarnas 50m frisim är ju alltid intressant. Detaljerna avgör. Samma sak för damerna. Kul med 4 svenska simmare i båda grenarna, och vi har ju medaljaspiranter i båda. Damernas 200m fjäril med Granlund. Hon satte ju svenskt rekord för bara 1,5 vecka sedan. Vi tar gärna en putsning igen!

Söndag finaler

Världsrekord av Bernard
Europarekord av Zueva
Svenskt rekord av Granlund

Damer 1500m Frisim
Det blev en tuff fight på damernas 1500 frisim där rutinerade Rigamonti från Schweiz vann före Spanjorskan Villaecija Garcia som drog upp tempot från början, men efter 900 meter var Rigamonti ikpapp och förbi. det såg ut att bli ett nytt europarekord, men segertiden stannade på 15.58.54. Drygt 4 sekunder över hennes egna europarekord. Spanjorskan slutade 2:a drygt 3 sekunder efter. Glädjande för oss nordbor var att Lotte Friis knep bronset efter en simning på 16.11.26

Damer 50m Bröstsim - semifinal
Nytt prydligt rekord av Hanna Westrin som hade 31.88 och ligger på 6:e plats in till finalen. Även Ejdervik var i semifinal men missade finalen precis och hamnade på en snöplig 9:e plats. 32.25 hade Ejdervik vilket bara var 21/100 från 8:e platsen. När vi blickar framåt mot finalen imorgon så är det Janne Schaefer som får vara favorit

Herrar 100m Fjäril
100 fjäril är kanske den herrgren som utvecklats mest senaste 10 åren. Dessutom är det en väldigt jämn gren, det fick vi se idag när två av medaljörerna simmade på ytterbanorna. Vann gjorde Korotyshkin på utmärkta 51.89. Men det var väldigt jämt hela vägen in i mål. 2:a blev medleyspecialisten Mankoc på 52.09 bara 2 hundradelar före Spaniens Munoz Perez.

Damer 200m Frisim
Med både Manaudou och Pellegrini borta från damernas 200 frisim var det bäddat för ett guld för Josefin Lillhage, men Jossan som igår sa att hon var lite hängig kom inte upp till normal standard. Nu hade hon vart tvungen att slå ett nytt pers för att vinna för det gick undan. Vann gjorde lite oväntat Sara Isacovic på 1.57.45. 2:a bara 2 hundradelar efter var olympiska mästarinnan på distansen Camelia Potec. Även Ida Marko-Varga var ju i final och simmade riktigt bra, man imponeras av Ida gång på gång och hon satte återigen nytt personligt rekord. Ida kom på 5:e plats på 1.59.10. Lillhage slutade på en 6:e plats endast 4 hundradelar efter Ida.

Herrar 50m Frisim - semifinal
Ojojoj vad bra han är Alain Bernard. Nytt världsrekord igen för den fantastiska Fransmannen. 21.50 var tiden och Stefan Nystrand fick en ordentlig svallvåg. Stefan hade 22.12 och ligger 3:a till morgondagens final. Även Kroaten Draganja var under 22 sekunder med sina 21.94. För Petter Stymne blev det ingen riktig fullträff och slutade på 14:e plats med sina 22.64.

Damer 50m Ryggsim
3 Europarekord och 2 Världsrekord på 2 dagar på distansen. Vilken utveckling det har varit på damernas 50 ryggsim senaste tiden. Vann gjorde Anastasia Zueva från Ryssland som även vann 100 ryggsim. 28.05 lyder det nya Europarekordet på. 2a blev Zhivanevskaya på 28.11 och Jovanovic från Kroatien blev 3:a på 28.17. En väldigt jämn final med andra ord.

Herrar 200m Ryggsim
På herrarnas 200 ryggsim var det Markus Rogan från start till mål. Efter 56.0 första 100 meterna hade vi trott på ett nytt Europarekord, men Rogan tröttnade lite mot slutet och missade rekordet med 4 tiondelar. 1.55.85 på Rogan är bra och förmodligen kommer det gå sekunden fortare på OS. Den långa Ryssen Vyatchanin blev 2:a på 1.57.04. Bronset gick till olympiska medaljören på distansen Razvan Florea från Rumänien.

Damer 200m Fjäril - semifinal
Nytt Svenskt rekord av Petra Granlund efter en riktigt bra simning och riktigt snabb öppning. 1.01.90 hade Granlund första 50 och sluttiden blev 2.10.89 efter följande 50:or
29.14 - 32.76 - 33.89 - 35.10. Lite segt gick det på slutet och med en lite långsammare öppning imorgon kan det gå ytterligare lite fortare. Petra ligger 8:a till final och har allt att vinna. Polskan Jedrzejczak missade finalen efter en simning på strax över 2.11. Fransyskan Mongel leder till final efter en fin simning på 2.07.73

Herrar 50m Bröstsim
En jämn final på herrarnas korta bröstsim, vann gjorde sprintspecialisten Lisogor, men undrar om inte Lisogor kickade 3 gånger mer än vad som är tillåtet. Tyvärr fick vi inte se några reprisbilder från starten, det ska bli intressant att se dom så småningom. Vann gjorde han iallafall 27.43. 2:a blev vår granne Alexander Dale Oen på 27.53, ett nytt pers med 4 tiondelar. Vilken utveckling han har senaste året, ska bli mycket intressant att följa honom mot OS. Den stora Italienaren Terrin slutade 3:a på 27.64

Damer 50m Frisim - semifinal
Dubbelt Holland efter semifinalen på damernas 50 frisim. Snabbast av alla var inte helt oväntat Marlene Veldhuis som simmade riktigt fort. 24.26 och ett nytt mästerskapsrekord av henne. Alshammar simmade in på 3:e plats efter en lugn målgång, 24.96 på Alshammar som får sikta in sig på silvermedaljen imorgon för Veldhuis ser riktigt bra ut. Även Anna-Karin Kammerling gick till final, 25.55 hade hon och ligger 8:a

Herrar 4 x 200m Frisim
Dagens sista gren vann som vi tidigare trott av Italien. 7.09.94 blev sluttiden och 34 hundradelar över deras eget Europarekord. Herrarna som vann guldet heter Brembilla, Rosolini, Cassio och Magnini. 2:a blev Ryssland på 7.11 och på en liten överraskande 3:e plats kom Österrike som alltså inte bara är Jukic och Rogan. Det kommer bli tufft för dom europeiska länderna att ta medalj på OS på 4*200 frisim, länder som USA och Australien kommer simma en bra bit under 7.05.

Söndag dag 6 försök

Damer 50m Bröstsim  Höstman(11), Ejdervik(10), Westrin(9)
3 svenska bröstsimstjejer inom 15 hundradelar i försöken på 50 bröstsim. Snabbast var Westrin med 32.06 före Ejdervikpå 32.11. Dessa två tjejer är vidare till semifinal som 7:a och 8:a. Höstman simmade in på en 9:e plats, men får alltså inte simma vidare ikväll. Leder gör Schaefer från Tyskland före segrarinnan på 200 bröstsim Efimova. En tid under 32 sekunder krävs nog för att få simma en final.

Herrar 50m Frisim  Wikström(46), Piehl(26), Stymne(14), Nystrand(3)
Herrarnas snabbaste lopp med 4 svenskar i vattnet i fösökssimningarna. Snabbast av dom var Nystrand med 22.25 som ligger på en 3:e plats. Leder gör Bernard från Frankrike och näst snabbast i försöken var Draganja från Kroatien. Stymne noterade 22.83 och har 13:e tid till semin. Piehl och Wikström utslagna. Vi hoppas att både Stymne och Nystrand kan simma några tiondelar fortare ikväll. Men det är nog ingen omöjlighet att Bernard kommer vara i närheten av Sullivans världsrekord.

Damer 200m Fjäril  Granlund(12)
Granlund slog ju ett nytt Svenskt rekord på distansen på GP i Uppsala med 2.11. Nu simmade hon i mål på 2.13.0 och är vidare med 11:e bästa tid. Det kommer nog krävas ner mot Granlunds rekord om hon ska få simma en final imorgon.

Damer 50m Frisim  Kuras(32), Kammerling(7), Hedenskog(8), Alshammar(3)
Veldhuis ser svårtstoppad ut på 50 frisim. Leder gör hon på 24.47 efter försöken. Endast 34/100 från världsrekordet. Alshammar vidare som 3:a med 25.14. Även Kammerling är vidare efter sina sjukdomsproblem, nu slog hon Hedenskog med 7/100 efter en simning på 25.56, 26.63 för Hedenskog. Även Magdalena Kuras simmade 50 frisim och hade 26.47 och en blygsam 32:a plats för henne.

Österrike leder lite överraskande herrarnas 4*200, utan Marcus Rogan. Italien ligger på 2:a plats och har ett par tunga namn att sätta in ikväll och kommer vinna. Ryssland ligger 3:a. Noterbart är att hemmalaget missade finalen utan Hoogenband. Det kan bli en jämn final, 8 lag inom 1.4 sekunder efter försöken.